5 EASY FACTS ABOUT MEDIARECHT DESCRIBED

5 Easy Facts About mediarecht Described

5 Easy Facts About mediarecht Described

Blog Article

Is het niet redactioneel, dan is het commercieel gebruik. Daarbij gaat het niet om nieuws of nieuwsgerelateerde berichten, maar hier wil je een products of dienst onder de aandacht brengen.

Your browser isn’t supported any longer. Update it to have the best YouTube expertise and our most up-to-date features. Learn more

Vaak staat in de algemene voorwaarden dat jij toestemming geeft om van alles en nog wat te doen satisfied jouw foto's. Daaronder valt bijvoorbeeld het gebruik in advertenties.

Dat noemen we ook wel ‘design produced’ beeld of stockfotografie. Als een foto in de categorie ‘product released’ valt, dan betekent dit dat de personen op de foto toestemming hebben gegeven voor de verkoop en het gebruik van het beeld. Het portretrecht is in dit geval dus geregeld. Deze toestemming wordt vastgelegd doorway middel van een quitclaim, of een product vrijwaringsverklaring.

Een commercieel belang houdt in dat een bekende sporter of popster normaliter geld verdient fulfilled zijn of haar portretten, bijvoorbeeld door middel van merchandising.

Hoe zit het fulfilled de persvrijheid? Zoals al eerder aangestipt, vloeit het recht op informatievrijheid voort uit de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting. “In een democratische samenleving vervullen de media een belangrijke rol. Zij zorgen voor de verspreiding van informatie en hebben daarbij de functie van publieke waakhond.

Als je filmpjes of foto’s wil gebruiken die je op het World wide web vond, contacteer je dus best de afgebeelde personen en de auteurs van de filmpjes of foto’s om toestemming te bekomen.

“Als iemands privacy wordt geschonden is er in beginsel een redelijk belang aanwezig. Dat betekent niet dat de publicatie daarom verboden moet worden.

Bij privacy gaat het om de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer. Het privacybelang van de geportretteerde zal moeten worden afgewogen tegen een ander belang, bijvoorbeeld de vrijheid van meningsuiting van degene die het portret heeft gepubliceerd (dat kan de maker zijn of een willekeurige derde).

Als het portret in opdracht wordt gemaakt, gelden er andere regels. Dit heeft te maken satisfied het feit dat de maker van het portret, bijvoorbeeld de fotograaf, het auteursrecht op de doorway hem gemaakte foto's heeft en de geportretteerde het portretrecht op diezelfde foto’s.

Als een geportretteerde meer dan twenty jaar is overleden, dan geldt er geen “portretrecht” meer, maar kunnen de erfgenamen of familieleden eventueel beroep doen op een ruimer familiaal persoonlijkheidsrecht om de nagedachtenis van de overledene te beschermen.

Bij schending van je portretrecht doe je er ideal aan om mediarecht eerst de gebruiker of uploader van de beelden te contacteren en te vragen om de beelden te verwijderen. Bij sociale media kan je vaak rechtstreeks een klacht indienen voor een schending van je privacy doorway een foto of online video die op het platform gepost is.

Uit artikel 20 van de Nederlandse Auteurswet vloeit voort dat een fotograaf, aan wie weliswaar het auteursrecht op in opdracht van de geportretteerde persoon vervaardigde foto’s toekomt, desalniettemin niet bevoegd is de foto’s openbaar te maken zonder toestemming van deze geportretteerde. Zie verder hieronder m.b.t. portretten die al dan niet in opdracht zijn gemaakt.

Bij commerciële belangen kan Guys denken aan de situatie dat een Bekende Nederlander openbaarmaking van zijn portret zelf commercieel wil exploiteren, bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden.

Report this page